ΝΗΣΙΑ-ΝΟΜΟΙ-ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΟ νομός συνορεύει βόρεια με τους νομούς Κιλκίς και Σερρών, νότια με το νομό Χαλκιδικής και ένα τμήμα βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο, δυτικά με τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, ανατολικά βρέχεται από τον κόλπο Ορφανό ή Στρυμονικό.Η Θεσσαλονίκη πόλη 2300 χρονών, ταυτισμένη με την ιστορία του Ελληνισμού. Η ισχύς και η δόξα της Μακεδονικής Δυναστείας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που οραματίσθηκαν την Ελλάδα ενωμένη. Η Συμβασιλεύουσα του Βυζαντινού μεγαλείου, ο προμαχώνας του Ελληνισμού. Μείζον κέντρο εκχριστιανισμού και εκπολιτισμού των λαών της Βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη , σήμερα, μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, προσφέρει άπειρες δυνατότητες για επιχειρηματική δραστηριότητα, ευχάριστες διακοπές και πολλά άλλα.

Ο σημερινός νομός Θεσσαλονίκης κατοικήθηκε από τα Προϊστορικά χρόνια. Μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης η ιστορία της περιοχής ταυτίζεται πια με την ιστορία της πόλης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα πλούσια γνωρίζοντας πολλούς κατακτητές και περιόδους σημαντικής ακμής. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316 π.Χ. στη θέση της παλιότερης πόλης Θέρμη, η οποία έδωσε το όνομά της στο Θερμαϊκό κόλπο. Ιδρυτής της ήταν ο Κάσσανδρος ο οποίος έδωσε στην καινούρια πόλη το όνομα της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, ετεροθαλούς αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και εξελίσσεται σε μητρόπολη του Μακεδονικού κράτους παίρνοντας σταδιακά τα πρωτεία από την Πέλλα, γενέτειρα των Μακεδόνων βασιλέων.
Στους πρώτους αιώνες της ζωής της η Θεσσαλονίκη ακολουθεί την τύχη του μακεδονικού κράτους. Οι εμφύλιοι πόλεμοι των Ελλήνων διευκολύνουν την ανάμειξη των Ρωμαίων, στους οποίους και σταδιακά υποτάσσονται. Οριακή χρονολογία για την ανάπτυξη της πόλης ήταν η κατασκευή της Εγνατίας οδού από τους Ρωμαίους το 130 π.Χ., με την οποία η Θεσσαλονίκη συνδέθηκε απευθείας με τη Ρώμη και όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Την εποχή αυτή η Θεσσαλονίκη γίνεται εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο του δρόμου προς την Ανατολή και πολυάνθρωπη μητρόπολη της Μακεδονίας, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του Στράβωνα.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 49-50 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Χριστιανισμό στην πόλη και ίδρυσε μια εκκλησία για την οποία έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον. Στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός στιγματίζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτριος, νεαρός αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού από αρχοντική οικογένεια της πόλης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται γιατί δίδασκε τη νέα θρησκεία σε υπόγειες στοές της πόλης. Ο Δημήτριος βασανίζεται και τελικά πεθαίνει στις 26 Οκτωβρίου του 305. Οι χριστιανοί έθαψαν το σώμα του στο υπόγειο του ρωμαϊκού λουτρού-φυλακής όπου μαρτύρησε και αργότερα ο έπαρχός του Λεόντειος, έχοντας ασπαστεί το χριστιανισμό, οικοδομεί τη λαμπρή βασιλική στη μνήμη του αγίου. Ο Αγ. Δημήτριος θεωρείται προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης και η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο με σημαντικές εκδηλώσεις - ανάμεσά τους τα Δημήτρεια.
Στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου, ο οποίος εγκατέστησε εδώ το αρχηγείο του και έκτισε μερικά από τα εντυπωσιακότερα οικοδομήματα της πόλης. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων η Θεσσαλονίκη χάρη στον Ιουστινιανό, γίνεται σημαντική πόλη, υποφέρει όμως από τις επιθέσεις Γότθων, Αβάρων και Σλάβων (6ος και 7ος αι.). Σημαντικό γεγονός των επόμενων δυο αιώνων είναι η ίδρυση του βουλγαρικού κράτους στα νότια Βαλκάνια, γεγονός που ωθεί το βυζαντινό κράτος να στρέψει την προσοχή του στην περιοχή. Τότε στη Θεσσαλονίκη ανακαινίζεται η εκκλησία της Αγ. Σοφίας και αποκτά θαυμάσιο ψηφιδωτό διάκοσμο.
Το 10ο και στις αρχές του 11ου αι. η πόλη είναι εκτεθειμένη στις βουλγαρικές επιδρομές. Το 1105 η Θεσσαλονίκη γίνεται για ένα διάστημα πρωτεύουσα του λατινικού βασιλείου του Βονιφάτιου Μονφερράτου και στη συνέχεια προσαρτάται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το Βυζάντιο επανακτά την κυριαρχία της περιοχής το 1246, κυριαρχία που μοιράζεται κατά διαστήματα με τους Γενοβέζους και τους Βενετούς. Μετά από μια περίοδο αναρχίας, το 1430 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την πόλη και ακολουθεί φυγή των κατοίκων, λεηλασίες και μετατροπή πολλών εκκλησιών σε τζαμιά.
Ο πληθυσμός αυξάνεται στο τέλος του 15ου αι. με τη μετανάστευση πολλών χιλιάδων Εβραίων διωγμένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη. Η εβραϊκή κοινότητα εξασφαλίζει την ευημερία της πόλης και γίνεται το 16ο αι. φορέας οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Με το πέρασμα των αιώνων όμως ένα μεγάλο μέρος των γηγενών Μακεδόνων αναπτύσσεται στον εμπορικό τομέα και τη βιοτεχνία με αποτέλεσμα την αστικοποίηση του πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη την ημέρα της γιορτής του πολιούχου της Αγ. Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΗ Θεσσαλονίκη συνεχίζει να διαδραματίζει το ρόλο της στην ιστορία, συμμετέχοντας σε όλες τις εξελίξεις της Ελλάδας αποφασιστικά-πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε σύγχρονη μεγαλούπολη. Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής, εδραιώνουν την πραγματικότητα αυτή. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επεκτείνεται και δημιουργείται πανεπιστημιούπολη. Η διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο σιδηροδρομικός σταθμός συμπληρώνονται με νέα έργα ή κτίζονται από την αρχή , η οικονομική κίνηση αναπτύσσεται , η επιστημονική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κίνηση συνεχώς αυξάνεται. Η Θεσσαλονίκη γιγαντώνέται από κάθε άποψη. Σπάνια συναντά κανείς πόλη που να μετέχει τόσο δυναμικά στις συνεχόμενες ιστορικές περιόδους. Ένας εντυπωσιακός πλούτος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων επιβεβαιώνει την ιστορική αυτή πραγματικότητα. Από τους προϊστορικούς χρόνους οι οικισμοί της Σταυρούπολης, της Τούμπας,του Λεμπέτ, της Πυλαίας και του Μικρού Εμβόλου. Από την αρχαϊκή περίοδο -7ος και 6ος αιώνας π.χ. υπάρχει η Νεκρόπολη της Σίνδου με αξιόλογα ταφικά ευρήματα.

Ο Όλυμπος, το βουνό των θεών, επίκεντρο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, με την χλωρίδα που την αποτελούν σπάνια και μοναδικά φυτά. Το Αγιο Όρος, η μοναδική στο είδος της μοναστική πολιτεία, που κρύβει ιστορικούς θησαυρούς και κειμήλια ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Η Πέλλα, παλιά πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους με τα ανάκτορα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα θαυμάσια ψηφιδωτά, μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η Βεργίνα έγινε παγκόσμια γνωστή από τους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β' και της συζύγου του, γονέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρέθηκαν οι χρυσές λάρνακες με τα οστά τους. Το Διον , θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν το του Δία, τμήμα της πόλης, συγκρότημα λουτρών , θέατρα, στάδιο, ρωμαϊκό ωδείο, τείχη και το ναό της Ίσιδας . Στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, όπου στο περίφημο Σπήλαιο βρέθηκε κρανίο ανθρώπου ηλικίας 250.000 ετών. Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα. Ο ευρύτερος Θερμαϊκός Κόλπος και τα γραφικά παραδοσιακά θέρετρα της ακτής Περαία , Ν.Επιβάτες , Αγία Τριάδα ήταν πάντοτε η άμεση τουριστική διέξοδος της Θεσσαλονίκης. Στα τρία αυτά γραφικά χωριά χτισμένα στην πιο όμορφη ακτή του Θερμαϊκού, πνιγμένα στο πράσινο, περνούσαν και περνούν τις διακοπές τους Έλληνες και ξένοι τουρίστες. Οργανωμένες πλαζ και κάμπινγκ, θαυμάσια ξενοδοχεία και πανσιόν, προσφέρουν κάθε είδους άνεση και πολλές δυνατότητες για ευχάριστη διαμονή. Η όμορφη θάλασσα και οι ήρεμες ακτές προσφέρονται για τα δημοφιλή σπορ του καλοκαιριού, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις δίνουν επιλογές για άθληση. Γραφικές ψαροταβέρνες, ψησταριές, και άλλα φαγάδικα υπάρχουν πολλά στην περιοχή, όπως επίσης καφετέριες και μπαράκια. Η μαρίνα του ΕΟΤ στην Αρετσού είναι η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη στην Βόρεια Ελλάδα. Εκτός από ασφαλές αγκυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής, προσφέρει πολλές δυνατότητες για ένα άνετο και ευχάριστο ελλιμενισμό. Διαθέτει εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού και συντήρησης, τροφοδοσίας και εξοπλισμού. Η μαρίνα Αρετσούς αποτελεί ήδη δυναμικό κέντρο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ . Η εντυπωσιακή παρουσία της Θεσσαλονίκης στην ιστορία και ο πλούτος των μνημείων, είναι φυσικό να προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα γνωρίσματα μιας μεγαλούπολης. Το εμπόριο έχει μεγάλη παράδοση στη Θεσσαλονίκη και η αγορά της πλούσια και δυναμική λανσάρει ταυτόχρονα με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα την παγκόσμια μόδα. Καταστήματα με εντυπωσιακές προθήκες και καλαίσθητη εμφάνιση, πλούτο και ποικιλία προϊόντων στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, μαρτυρούν τη μεγάλη εμπορική παράδοση και κληρονομιά. Μεγάλη παράδοση έχουν ακόμη τα γουναρικά, τα χρυσά και αργυρά κοσμήματα, τα χάλκινα είδη. Η αγορά Μοδιάνο, είναι η παραδοσιακή κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Είναι μια σύνθετη αγορά όπου ο πλούτος των προϊόντων εντυπωσιάζει πελάτες και επισκέπτες. Μαζί με τις αγορές Βλάζη και Καπόνι αποτελούν την παραδοσιακή μορφή προμήθειας τροφίμων. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των καλοφαγάδων. Αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι παράδοση. Τα παραδοσιακά ουζάδικα, οι γραφικές ταβέρνες στις γειτονιές και στην Ανω Πόλη, οι περίφημες ψαροταβέρνες της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης, κοσμικές ταβέρνες που η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, ιστορικά εστιατόρια, μπαρ- ρεστοράν , μπιραρίες, που σερβίρουν παραδοσιακούς μεζέδες, θαλασσινά, ελληνικές σπεσιαλιτέ, χωρίς να υστερούν στη διεθνή κουζίνα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αερολιμένας

    2310-475858

Αμεση Δράση

  2310-229936 

Ραδιοταξί

  2310-551525 

               

 
       
       

Ξενοδοχεία

 

Εστιατόρια

 

Καφετέριες

 

Καταστήματα

 

Προσφορές

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ