ΝΗΣΙΑ-ΝΟΜΟΙ-ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΙΚΙΝΟΣ

Η Σίκινος είναι από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει το ενδιαφέρον του νησιού και προπαντός την μοναδική του γραφικότητα. Λιγοστό πράσινο και διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος χαρακτηρίζουν τη Σίκινο. Διαθέτει ωραίες παραλίες στο νότιο τμήμα του νησιού, όπως το Διαλισκάρι, ο Αγιος Παντελεήμονας, του Μάλτα και ο Αγιος Γεώργιος, στις οποίες η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με καΐκι. Λιμάνι του νησιού και σημαντικός παραθεριστικός οικισμός είναι η Ανω Πρόνοια ή Αλοπρόνοια, από όπου ξεκινάει ο δρόμος για τη Χώρα, τη Σίκινο ή Κάστρο, μια από τις ωραιότερες κυκλαδίτικες πόλεις. Εδώ συναντάμε και αρχαίους οικισμούς στην Επισκοπή, στην Αγία.Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση η Σίκινος πήρε το όνομά της από το Σίκινο, το γιο του βασιλιά της Λήμνου. Λέγεται πως οι γυναίκες της Λήμνου θέλησαν να εκδικηθούν τους άντρες τους και έσφαξαν όλο τον αντρικό πληθυσμό του νησιού. Μόνο ο βασιλιάς Θόας σώθηκε, γιατί η κόρη του Υψιπύλη τον έκλεισε μέσα σε ένα κιβώτιο και τον έριξε στη θάλασσα, που τον έφερε στις ακτές της Σικίνου, η οποία τότε ονομαζόταν Οινόη. Ο Θόας παντρεύτηκε μια τοπική Νύμφη κι απέκτησε ένα γιο, το Σίκινο, από τον οποίο πήρε και το νησί το σημερινό του όνομα.

 

Από τα ευρήματα των ανασκαφών φαίνεται πως ήταν κατοικημένη στη Μυκηναϊκή Εποχή. Το νησί, στο οποίο εγκαταστάθηκαν Ίωνες άποικοι, ακολούθησε την τύχη των άλλων Κυκλάδων. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, πέρασε στους Μακεδόνες, τους Πτολεμαίους και υποτάχθηκε στους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν τόπο εξορίας. Περιήλθε στους Βενετούς, λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα (1537) και υποτάχθηκε στους Τούρκους. Στα 1774 γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες πειρατικές επιδρομές στην ιστορία του, που προκάλεσε μεγάλες συμφορές στους κατοίκους. Σήμερα στο νησί κατοικούνται το λιμάνι (Αλοπρόνοια) και η Χώρα που αποτελείται από δυο συνοικισμούς, το Κάστρο και το Χωριό. Η Χώρα της Σικίνου είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Χτισμένη 3,5 χλμ στα Δυτικά του λιμανιού, με λίγα πέτρινα αρχοντικά, κάτασπρα ασβεστωμένα σπίτια με αψιδωτά παράθυρα και στενά γραφικά δρομάκια παρουσιάζει μια γοητευτική εικόνα. Το πράσινο είναι λιγοστό ελιές και το νερό εξασφαλίζεται με στέρνες και ένα μικρό υδραγωγείο. Από τους δυο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα ο παλιότερος είναι το Κάστρο που λέγεται και Σίκινος, ενώ το Χωριό είναι δημιούργημα των νεότερων χρόνων. Η πλατεία της Χώρας με τα καφενεία και τα μαγαζιά αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Αξιοθέατα αποτελούν:

  • Στη Χώρα βλέπουμε ενδιαφέροντα αρχοντικά από τα καλύτερα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων καθώς και την εκκλησία της Παντάνασσας και Τίμιος Σταυρός στα Ανατολικά  της πλακόστρωτης πλατείας. Ιδρύθηκε στα 1787, έχει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής.

  • Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας βλέπουμε τρεις ανεμόμυλους, ένας από τους οποίους αλέθει ακόμη, και λίγο μακρύτερα το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένο στην άκρη βράχου, σε επιβλητική τοποθεσία, δίνει την εντύπωση κάστρου καθώς περιβάλλεται με τείχος. Χρησίμευε σαν καταφύγιο στους κατοίκους κατά τις πειρατικές επιδρομές. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε στα 1834.

  • Από τη Χώρα μπορούμε να επισκεφθούμε την Επισκοπή, όπου σώζονται τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας κατοίκησης στο νησί. Μονοπάτι που αρχίζει από το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας οδηγεί στην πλαγιά του βουνού, στη Βορειο-Δυτική πλευρά του νησιού. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες άποικοι και έχτισαν την αρχαία Σίκινο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα λείψανα ενός ναόσχημου οικοδομήματος, που αρχικά θεωρήθηκε ναός του Πύθιου Απόλλωνα, μάλλον όμως πρόκειται για ένα ηρώο που χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου. Στον 5ο αι. μ.Χ. μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και σήμερα είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

  • Στα Νότια της Επισκοπής, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπου και το γραφικό εκκλησάκι, σώζονται ερείπια οικοδομημάτων, τμήματα τείχους, μαρμάρινα γλυπτικά κομμάτια και όστρακα αγγείων. Η φύση είναι άγρια αλλά προσφέρει εξαιρετική θέα.

  • Ένας ακόμη αρχαίος οικισμός βρισκόταν στη Βόρειο-Ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο ακρωτήριο Μάλτα, το Παλιόκαστρο.

  • Στα Βόρεια δείτε το μεγαλύτερο από τα σπήλαια που υπάρχουν στο νησί, τη Μαύρη Σπηλιά.

 

Παραλίες στη Σίκινο : Αγιος Γεώργιος, Αγιος Παντελεήμονας, Αλοπρόνοια  

Το νησί παράγει πολύ εκλεκτό λάδι, εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, παστέλι και κόκκινο κρασί.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αγροτικό Ιατρείο

    2286-051211

Κοινότητα Σικίνου

   22860 51238

Αστυνομία Σικίνου

   22860 51222

    

 
       
       

Ξενοδοχεία

 

Εστιατόρια

 

Καφετέριες

 

Καταστήματα

 

Προσφορές

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ