ΝΟΜΟΙ - ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

ΛΑΣΙΘΙ

Ο Νομός Λασιθίου η ιστορική εξέλιξη του νομού είναι παράλληλη με εκείνη της υπόλοιπης Κρήτης. Κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή και ήκμασε κατά τη Μινωική περίοδο. Κατακτήθηκε διαδοχικά από Ρωμαίους, Aραβες, Ενετούς και Τούρκους. Κατά την εξέγερση του 1866-1869, το οροπέδιο Λασιθίου έγινε το κέντρο των επιχειρήσεων της ανατολικής Κρήτης.

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή έχει ο νομός Λασιθίου και αυτό φαίνεται ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά στον Aγιο Νικόλαο, την Σητεία, την Ιεράπετρα ή την Ελούντα. Πολλές φυσικές ομορφιές θα βρείτε σε φημισμένες τοποθεσίες όπως το Φοινικόδασος Βόι, το Δικταίο Aντρο καθώς και στα οροπέδια Λασιθίου και Καθαρό.

Στον Aγιο Νικόλαο, εκτός από το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο, ζητείστε να δείτε τον υδροβιότοπο του Αλμυρού και την Κουνδούρειο Βιβλιοθήκη. Για κολύμπι θα πάτε μεταξύ άλλων στην Αγία Φωτιά και την Φέρμα, στο Βάι, στον Γούδουρα, στο Μοχλό, στις Αμμουδάρες κοντά στην Ιεράπετρα, στο Κουτσουνάρι, στον Μακρυγιαλό, στον Μύρτο, στον Ξερόκαμπο, στην Παχιά
Αμμο όπου βρίσκεται και το φαράγγι του Χα στην Σητεία, στο Σίσι και στην καταπληκτική Ελούντα με τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
 

Aλλα όμορφα μέρη στο εσωτερικό του νομού είναι η Ζίρος η πανέμορφη Καλαμαύκα, η Κριτσά που είναι γνωστή από τις σκηνές που γύρισε εδώ ο Ντασέν (ο Χριστός Ξανασταυρώνεται), η Μίλατος μα τα στενά δρομάκια και τα ασβεστωμένα σπίτια και το εξαιρετικό οροπέδιο του Λασιθίου με το όμορφο Τζερμιάδο και τα πολλά αξιοθέατα.
 

Αξιοθέατα αποτελούν: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Είναι μια μικρή πόλη με άπλετη φυσική ομορφιά, στις ακτές του κόλπου της Μιραμπέλου. Ο κλειστός της κόλπος στενεύει τόσο πολύ σε κάποιο σημείο, ώστε οι δύο πλευρές ενώνονται με ένα γεφυράκι, δημιουργώντας μια μικρή λίμνη. Στις όχθες της βρίσκονται όμορφα καταστήματα και νυχτερινά κέντρα, με θέα στα περιφερόμενα βαρκάκια. Στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού δένουν τα ferry boats, ενώ πιο μακριά, στις μαγευτικές αμμουδιές, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης. Η γενναιοδωρία της φύσης σε κλίμα και φυσικές καλλονές έχει ευνοήσει την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου στο πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο του νησιού.

ΣΗΤΕΙΑ:Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, χτισμένη στις βορειοανατολικές ακτές του νομού Λασιθίου. Στην αρχαιότητα υπήρξε σπουδαίο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, αν και σήμερα στην περιοχή σώζονται μόνο μερικά ερείπια από το βενετσιάνικο κάστρο του λιμανιού. Δίπλα στην πόλη βρίσκεται μια απέραντη αμμουδιά με ενδιαφέρουσα τουριστική υποδομή.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ:Μεγάλη και σύγχρονη πόλη των νοτιοδυτικών ακτών του νομού Λασιθίου, χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ιεράς Πύτνας, που είχε γνωρίσει πολύ ένδοξες στιγμές κατά το 2ο π.Χ. αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής έχει σημειωθεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών, όπου βρίσκεται μια μεγάλη, ξανθιά αμμουδιά, με αρκετή βλάστηση. Στο αριστερό άκρο της πόλης βρίσκεται η παλιά συνοικία με το βενετσιάνικο φρούριο και ένα μικρό εμπορικό λιμάνι.

ΕΛΟΥΝΤΑ:Βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό κόλπο, με στολίδι στο κέντρο του το γραφικό νησάκι Σπιναλόγκα, με το βενετσιάνικο φρούριο. Η περιοχή της Ελούντας ειδικότερα, εκτός από τα υπέροχα τοπία, έχει πολλά αξιοθέατα όπως τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Πλάκα από όπου μπορείτε να επιβιβαστείτε στις βάρκες για την ημερήσια εκδρομή στην Σπιναλόγκα, τα ερείπια της αρχαίας Ολούντας, τις παλιές αλυκές και τους πέτρινους ανεμόμυλους Ξηρών Ξύλων, Αρετίου και Αγίου Ανδρέου, καθώς και τα πολλά ενδιαφέροντα ορεινά χωριά στα οποία επιβάλλεται να πάτε έστω μια βόλτα (Πινές, Φουρνή Σύρμεσο, Δοριές, Νοφαλιάς, Λούμας, Σκινιάς, Σέλλες και Βρουχάς).

ΜΟΧΛΟΣ:Ήσυχο παραλιακό χωριό, μακριά από τα συνωστισμένα τουριστικά κέντρα της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Απέναντι βρίσκονται τα μικρά νησάκια Ψείρα και Αϊ Νικόλας, με τα μινωικά ευρήματα.

ΚΡΙΤΣΑ:Γραφικό ορεινό χωριό, φημισμένο για τα υφαντά και τα κεντήματα που παράγει. Τα καλοκαίρια, γίνεται η καθιερωμένη αναπαράσταση του περίφημου Κρητικού γάμου, εκδήλωση που κρατά πολλές μέρες. Γύρω από τον κεντρικό δρόμο εκτείνονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφενεία.

ΧΑΜΕΖΙ:Μεγάλο ορεινό χωριό στις πλαγιές του Ορνού, φημισμένο για τη νόστιμη τσικουδιά του.

ΓΟΥΡΝΙΑ:Είναι η μοναδική περιοχή της Κρήτης όπου μετά το σεισμό του 1450 π.Χ., σώθηκαν καλοδιατηρημένα ερείπια προμινωικού πολιτισμού.

Πώς θα πάτε
Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια του Αιγαίου μέχρι το Ηράκλειο και, στη συνέχεια, οδικώς, από το Ηράκλειο μέχρι τον Αγιο Νικόλαο. Επίσης, μία φορά την εβδομάδα, το δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο συνεχίζεται μέχρι τον Αγιο Νικόλαο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Aγιος Νικόλαος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

 
 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

Νοσοκομείο Σητείας

   28430 25931

Αστυνομικό Τμήμα Σητείας 

   28430 22259

Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας 

   28420 22294

   

 

 
 

Ξενοδοχεία

Εστιατόρια

Καφετέριες

Καταστήματα

Προσφορές

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ