ΣΙΦΝΟΣ

 

Η Σίφνος ήταν στην αρχαιότητα ένα από τα ακμάζοντα νησιά των Κυκλάδων. Πρωτοκατοικήθηκε από Κάρες και Φοίνικες και ονομαζόταν Ακίς και Μεροπίη. Τους πρώτους κατοίκους διαδέχτηκαν Κρήτες και γύρω στα 1000 π.Χ. Ίωνες άποικοι, με αρχηγό το Σίφνο, που έδωσε και το όνομά του στο νησί. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, η Σίφνος ήταν πλούσιο νησί χάρη των μεταλλείων της σε χρυσό και σε άργυρο. Οι Σίφνιοι απέκτησαν τόσο πλούτο, ώστε όχι μόνο την πόλη τους κόσμησαν με έργα τέχνης αλλά ίδρυσαν τον 6ο αι. π.Χ. στους Δελφούς ένα θησαυρό, από τους ωραιότερους του αρχαίου ιερού, στον οποίο έστελναν και το δέκατο της παραγωγής τους. Τα πλούσια κοιτάσματα δεν κράτησαν όμως για πολύ. Είτε εξαντλήθηκαν είτε καταποντίστηκαν, με αποτέλεσμα από τον 5ο αι. π.Χ. το νησί να γνωρίσει οικονομική παρακμή.
Στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων πολέμησε μαζί με τους Αθηναίους για να γίνει μετά το τέλος τους μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στη συνέχεια περιήλθε στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους και τέλος στους Ρωμαίους. Τότε χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας. Ακολούθησαν αμέτρητες επιδρομές που βασάνισαν τους κατοίκους τη Βυζαντινή Εποχή. Τότε το νησί υπαγόταν στο Θέμα του Αιγαίου. Στα 1207 εγκαταστάθηκαν οι Βενετοί, τους οποίους διαδέχτηκαν από το 1617 οι Τούρκοι, που κράτησαν το νησί μέχρι τις αρχές του 19ου αι., με εξαίρεση το διάστημα της ρωσικής κατοχής (1770-1774). Οι Σίφνιοι πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και ελευθερώθηκαν μαζί με τους άλλους Κυκλαδίτες.

Αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε:

Απολλωνία
Από τις εκκλησίες ξεχωρίζουν η Παναγία Ουρανοφόρα, με παλιές εικόνες, εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο, επιβλητικό καμπαναριό και μια ανάγλυφη πλάκα πάνω από την είσοδο με τις παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας, και ο Aγιος Σώζων, με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Σημαντικές είναι ακόμη οι εκκλησίες του Σταυρού (χτισμένη ίσως στη θέση ναού του Απόλλωνα) και του Αγίου Σπυρίδωνα.
Από την Απολλωνία μπορούμε να επισκεφθούμε τα μοναστήρια του Θεολόγου του Μουγκού (1,5 χλμ ΒΔ) και του Χρυσοστόμου (4,5 χλμ ΒΑ), κοντά στο Κάτω Πετάλι, που χτίστηκε στα 1550 και έχει αξιόλογες εικόνες. Από το 1834 έχει εγκαταλειφθεί. Στην αυλή του υπάρχει φοίνικας, που όπως μας πληροφορεί μια επιγραφή φυτεύτηκε στα 1653 όταν οι άντρες του νησιού συγκεντρώθηκαν εδώ και ορκίστηκαν να πολεμήσουν για την ελευθερία τους.
Από την Απολλωνία μπορούμε να φτάσουμε και στο ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Ταξιάρχη της Σκάφης, που διασώζει στο ιερό της εκκλησίας λείψανα τοιχογραφιών.


Αρτεμώνας
Οι εκκλησίες Παναγία της Aμμου (Υπαπαντή) με όμορφο τέμπλο και εικόνες, Παναγία η Κόγχη με μαρμάρινο τέμπλο και πολύτιμες εικόνες.
Τα χωριά Κάτω Πετάλι και Aνω Πετάλι, με την εκκλησiα Παναγία τα Γουρνιά.
Ακολουθώντας μονοπάτι μπορούμε να πάμε στην Β πλευρά του νησιού με τα γραφικά εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σιλβέστρου, του Αγίου Συμεών και του Προφήτη Ηλία του Τρουλλακιού.


Κάστρο
Εκτός από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, στο Κάστρο θα δούμε λείψανα από σπίτια Γεωμετρικής Εποχής, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, τμήματα μυκηναϊκού τείχους και θεμέλια από ακρόπολη Κλασικής Περιόδου.
Στο Κάστρο υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εκκλησίες, ανάμεσά τους η μητρόπολη, η Παναγία η Ελεούσα (17ος αι.), που χτίστηκε στη θέση προηγούμενης βασιλικής. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, παλιές εικόνες και έναν πολύτιμο επιτάφιο. Στο γυναικωνίτη υπάρχει μικρή συλλογή από αρχιερατικά άμφια, λειτουργικά σκεύη και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Λίγο πριν από την Παναγία βρίσκεται η εκκλησία της Θεοσκέπαστης (17ος αι.), με επίσης αξιόλογες εικόνες. Αξίζει ακόμη να δούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (16ος αι.), την Κοίμηση (16ος αι.), την Αγία Αικατερiνη, και έξω από το Κάστρο τον Aγιο Ιωάννη Πρόδρομο και τον Aγιο Στέφανο, όπου στεγάστηκε η Σχολή του Παναγίου Τάφου την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Στα ΝΑ του Κάστρου, στα Σεράλια (που σημαίνει Παλάτια), διατηρούνται λείψανα μεσαιωνικών λιμενικών έργων που κατασκευάστηκαν από τους άρχοντες Γκοζαδίνι.
Από το Κάστρο μπορούμε να επισκεφθούμε την Παναγία την Πουλάτη, χτισμένη σε βραχώδες ύψωμα στην ανατολική ακτή με θέα τη Σύρο και την Πάρο και περιτριγυρισμένη από λιόδεντρα.


Πλατύς Γιαλός
Ερείπια αρχαίου τύμβου και κατάλοιπα πύργου (Ασπρόπυργος) που χρησιμοποιήθηκε σαν σταθμός φρυκτωρίας. Στα Β του Πλατύ Γιαλού υψώνεται το μοναστήρι της Παναγίας του Βουνού. Στο καθολικό υπάρχει η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας (18ος αι.).Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και στις 25 Μαρτίου με μεγάλο πανηγύρι.

 

 

 

Περιοχές στη Σίφνο με καταχωρημένα Ξενοδοχεία

 

 
  • Απολλωνία

  • Αρτεμώνας

  • Καμάρες

 

 

  • Φάρος

 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ


Αιτωλοακαρνανία
Αργολίδα
Αρκαδία

Αρτα

Αττική

Αχαΐα

Βοιωτία

Γρεβενά

Δράμα

Δωδεκάνησα

Έβρος

Εύβοια

Ευρυτανία

Ζάκυνθος

Ηλεία

Ημαθία

Ηράκλειο

Θεσπρωτία

Θεσσαλονίκη

Ιωάννινα

Καβάλα

Καρδίτσα

Καστοριά

Κέρκυρα

Κεφαλλονιά

Κιλκίς

Κοζάνη

Κόρινθο

Κυκλάδες

Λακωνία

Λάρισα

Λασίθι

Λέσβος

Λευκάδα

Μαγνησία

Μεσσηνία

Ξάνθη

Πέλλα

Πιερία

Πρέβεζα

Ρέθυμνο

Ροδόπη

Σάμος

Σέρρες

Τρίκαλα

Φθιώτιδα

Φλώρινα

Φωκίδα

Χαλκιδική

Χανιά

Χίος