<<ΚΡΗΤΗ>>

 

Τρόπος ζωής στην Κρήτη

Κρητικός Αν επισκεφθείτε την Κρήτη Θα θαυμάσετε την γνήσια κρητική ομορφιά,την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, θα μαγευτείτε από τις απέραντες  πεντακάθαρες θάλασσες,το καταπληκτικό παραδοσιακό φαγητό,τα αξιοθέατα,και γενικά την αγάπη και τη φιλικότητα των ανθρώπων του νησιού!!

Ανθρωποι ηλικιωμένοι αλλά και νέοι  που καθημερινά διασκεδάσουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, μαντινάδες, ριζίτικα,κ.α.

Καταφέρνουν οι κρητικοί με μια μαντινάδα να περιγράψουν τον πόνο την χαρά,την αγάπη,τον έρωτα,την φιλία την συγκίνηση,και τον θαυμασμό, που νιώθουν για κάποιον η που αφιερώνουν σε κάποιον.

Οι κρητικοί ζουν τόσο πολύ, περισσότερο από κάθε άλλο μεσογειακό λαό
λόγο στον τρόπο ζωής τους σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή αλλά και το τέλειο κλίμα του νησιού!!!

στην Κρήτη θα καταλάβεις πραγματικά  τι σημαίνει Ελλάδα και Ελληνική φιλοξενία!

*** Με την επίσκεψη σας στην Κρήτη... μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε μπουμπουριστούς χοχλιούς και πιλάφι!

 

Πληροφορίες-Ιστορία της Κρήτης.

Η Κρήτη βρίσκεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και είναιι το πέμπτο σε μέγεθος νησί αυτής, (μετά τη Σικελία, Σαρδηνία, Κύπρο και Κορ­σική). Η έκταση της, μαζί με τα γειτονικά νησάκια της, φτάνει τα 8.335 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της τους 500.000 περίπου. Την περιτριγυρίζουν οι τρεις ήπειροι, από τις οποίες απέχει περίπου 100 χλμ. από την Ευρώπη, 180 χλμ. από την Ασία και 270 χλμ. από την Αφρική. Η θέση της αυτή και η μορφολογία του εδάφους της εξασφαλίζει κλίμα μεσογειακό από τα ηπιότερα όλης της Ευρώπης. Το νησί αγκαλιάζουν το Κρητικό, το Ιόνιο και το Λιβυκό Πέλαγος. Το βάθος των θαλασσών αυτών γύρω από το νησί είναι πολύ μεγάλο, σε ορισμένα δε σημεία ξεπερνά τα 3.000 μέτρα. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 1.046,4 χλμ. το οποίο καλύπτουν αμμώδεις παραλίες, γραφικοί όρμοι και μικρά λιμάνια, αλλά και απόκρημνες ακτές. Το νησί είναι μάλλον ορεινό και καλύπτεται από δυσμάς προς ανατολάς από τους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων (2452 μ.), του Ψηλορείτη ή Ίδης (2456μ.), της Δίκτης (2155μ.) και άλλων. Σε παλιότερες εποχές το μεγαλύτερο τμήμα των βουνών της ήταν καλυμμένο από πυκνά δάση. Σήμερα διαθέτει μόνο το δάσος της Ρούβας στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και το δάσος Σελακάνο στις νότιες πλαγιές της Δίκτης.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού, στο Βάι, βρίσκεται το μοναδικό δάσος των φοινικόδεντρων. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία εντυπωσιακών φαραγγιών και γραφικών οροπεδίων, καθώς και σπηλαίων με αξιόλογο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που τροφοδοτούν ρυάκια και ποταμούς. Η μοναδική λίμνη της Κρήτης, βρίσκεται στη θέση Κουρνά (Νομός Χανίων), σε μαγευτική τοποθεσία 600 στρεμμάτων. Οι σχηματιζόμενες πεδιάδες μεταξύ των βουνών της είναι αρκετά εύφορες, ιδίως αυτές που βρίσκονται στα νότια παράλια (μεγαλύτερη της Μεσσαράς με μήκος 50 χλμ. και πλάτος 7 χλμ.)

Η μεγάλη κλιματολογική και γεωφυσική διαφοροποίηση εξασφάλισε στην Κρήτη ασυνήθιστη ποικιλία προϊόντων όλο το χρόνο. Το έδαφος της είναι πολύ εύφορο και τα προϊόντα της φημίζονται για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι καλλιέργειες καλύπτουν το 1/3 περίπου της έκτασης του νησιού και περιλαμβάνουν ελιές, εσπεριδοειδή, σταφύλια, περίφημο κρασί, καρύδια, αρωματικό μέλι, και πρώιμα κηπευτικά. Σε σύγκριση δε με την παραγωγή όλης της Ελλάδας παράγει τη μισή σχεδόν παραγωγή λαδιού, το μεγαλύτερο μέρος της σουλτανίνας και μεγάλες ποσότητες κρασιού, φρούτων και κηπευτικών.

 

Αφιερώστε μια μαντινάδα

 

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

 

Στην Κρήτη πάει η ομορφιά και η αντρειοσύνη αντάμα και μαντινάδα

γίνεται ο πόνος και το κλάμα.

Στης Κρήτης τα άγια χώματα και με

βελόνα αν σκάψεις τάφο παλικαριού

θα βρεις κόκαλα να ξεθάψεις.

 
 

Οι μαντινάδες θέλουνε άνθρωπο

να τσι λέει και γλώσσα να τσι

κελαηδεί και νου να τσι κατέει.

Όταν σε έφτιαξε ο θεός φαίνεται

το ΄χε τάξει στον εαυτό του μια

φορά το τέλειο να φτιάξει.

 
 

Εμένα με έστειλε ο θεός για ένα

λόγο μόνο να δοκιμάζει πάνω

μου κάθε καινούργιο πόνο.

Ωσάν πλουτίσει ο άθρωπος θαμπώνεται

το φως του και δε γνωρίζει το

φτωχό,αν είναι κι αδελφός του.

 
 

Σαν τη πυξίδα σταθερά θέλω

να μ΄αγαπήσεις που δείχνει πάντα σταθερά όπου και αν την γυρίσεις.

Ούτε ο θεός δε θα μπορεί το χέρι

του να βάλει μέσα από τα φύλλα της

καρδιάς που σ'έχω να σε βγάλει.

 
 

Ώστε να ζω μες στην καρδιά τον

έρωτα σου θα χω γιατί με κάνει

 να πονώ και νιώθω πως υπάρχω.

Ο Χάρος τα κληρονομά τα κάλλη

και τα πλούτη πράμα δεν παίρνει

ο άνθρωπος απ' τη ζωή ετούτη.

 

 

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ