ΝΟΜΟΙ - ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

                                         

Χάρτης της ΑντίπαρουΗ Αντίπαρος βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάρου. Είναι ένα γραφικό νησί  με λευκά σπιτάκια στενά πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές εκκλησίες και  πανέμορφα  τοπία του (Σπηλαίου, και του Κάστρου).Η πόλη της Αντιπάρου ονομάζεται επίσης Κάστρο, από το Ενετικό Κάστρο του 15 αιώνα  σπάνιας αρχιτεκτονικής  το μόνο που κατοικείται ακόμη.Οι πρώτοι κάτοικοι της Αντιπάρου κατά τους ιστορικούς χρόνους ήταν Φοίνικες από τη Σιδώνα, τους οποίους διαδέχθηκαν διάφοροι κατακτητές. Στην αρχαιότητα η Αντίπαρος ήταν γνωστή ως Ωλίαρος και η ιστορική της πορεία είναι κυρίως συνδεδεμένη με αυτή της Πάρου, της οποίας ήταν αναπόσπαστο τμήμα. Η πρώτη αναφορά της Αντιπάρου με τη σημερινή ονομασία της γίνεται μόλις τον 13ο αιώνα. Η λέξη όμως είναι αρχαία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αντίπαρος ήταν ένας από τους 50 γιους του Αίγυπτου, ο οποίος δολοφονήθηκε, όπως και 48 από τα αδέλφια του, από τη σύζυγό του Κριτομηθέα, που ήταν μια από τις 50 ΔΑΝΑΪΔΕΣ κάτοικοι του νησιού ήταν από τους πρώτους Κυκλαδίτες που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί έγινε και επίσημα τμήμα του Ελληνικού κράτους το 1832. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αντίπαρος πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, έχοντας μετατραπεί σε μυστική βάση των Συμμάχων. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα και την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το νησί υποφέρει από τις επιδρομές πειρατών από την Αλγερία, την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και αλλού. Το 1537 η Αντίπαρος μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες πέφτει στα χέρια των Οθωμανών και του φοβερού πειρατή Μπαρμπαρόσα και κατά τη διάρκεια της μαύρης εκείνης περιόδου η Αντίπαρος υπέστη πολλές καταστροφές όχι μόνο από τις επιδρομές των κατακτητών αλλά και από τους πειρατές.

 

Το σπήλαιο της Αντιπάρου  

Το φημισμένο σπήλαιο της Αντιπάρου, που έκανε το νησί παγκόσμια γνωστό βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, μόλις 9χλμ. από τη χώρα, στο λόφο του Αϊ Γιάννη σε υψόμετρο 175μ. Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται το όμορφο εκκλησάκι του Αή Γιάννη του Σπηλιώτη του 18ου αιώνα.

Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου που καλύπτουν έκταση 5.600 τ.μ και βάθος πάνω από 100μ. Η αψιδωτή είσοδος του σπηλαίου έχει πλάτος 20 και ύψος 8 περίπου μέτρα. Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια. Ο επισκέπτης καθώς κατεβαίνει τα 411 σκαλοπάτια του σπηλαίου νιώθει συγκίνηση, δέος και θαυμασμό προς ότι δημιούργησε εδώ και εκατομμύρια χρόνια η φύση στα σπλάχνα της Αντιπάρου.

 

ΈΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Στις 7 Μαΐου γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου το πανηγύρι του Αη Γιάννη του Σπηλιώτη, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών και κεράσματα.

Στις 23 και24 Ιουνίου γιορτάζεται ο Aη Γιάννης και αναβιώνει το έθιμο του κλείδωνα από το χορευτικό συγκρότημα της Αντιπάρου στο λιμάνι της Αντιπάρου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Αντιπάρου και η πρόσβαση γίνεται με ψαροκάικα.

Στις 17Ιουλίου το νησί γιορτάζει την Πολιούχο Αγία Μαρίνα με τριήμερες πολιτιστικές και με αθλητικές οργανώσεις επίσης παραδοσιακούς χορούς,τραγούδια φαγητό και κεράσματα σε όλους. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και το Αντιπαριώτικο τσίπουρο.

Τριήμερο Πρόγραμμα της Αγίας Μαρίνας

ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΗ: Έναρξη 1ης ημέρας Ιστιοδρομιών Έναρξη αγωνισμάτων Τριάθλου-Κολύμβηση 150μ. Ποδηλασία 4000μ.,και αγώνας δρόμου 1000μ., Διαλέξεις από διεθνείς προπονητές ιστιοπλοΐας Απονομή επάθλων στους αθλητές τριάθλου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα χορευτικά συγκροτήματα της Κοινότητας Αντιπάρου.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ: Έναρξη 2ης μέρας Ιστιοδρομιών Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας Αγίας Μαρίνας Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας. Έναρξη εκδηλώσεων-συναυλία από τη φιλαρμονική μπάντα -Απονομές τιμητικών διακρίσεων -Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Ελληνική παράδοση. Μουσική συναυλία με πλούσιο νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα

ΑΝΗΜΕΡΑ: Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας Αγίας Μαρίνας Έναρξη μαραθωνίου 2200μ.και μαραθωνίου 10000μ.Απονομή επάθλων και μεταλλίων στους δρομείς Μουσικοχορευτικά σχήματα.

 
 
 
 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

Αστυνομικό Τμήμα

    22840 61202

Κέντρο Υγείας

    22840 61219

Λιμενικός Σταθμός

    22840 61485

Αντίπαρο Αντίπαρο

 
 
 
 

Ξενοδοχεία

Εστιατόρια

Καφετέριες

Καταστήματα

Προσφορές

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ