ΝΟΜΟΙ - ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

ΑΜΟΡΓΟΣ

Χάρτης της ΑμοργούΗ Αμοργός ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Τα διάσπαρτα ερείπια σε όλο το νησί καθώς και αξιόλογα ευρήματα, μερικά από τα οποία βρίσκονται στο εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, μαρτυρούν όχι απλώς ότι η Αμοργός κατοικήθηκε από τα Προϊστορικά χρόνια, αλλά επίσης ότι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού.
Ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρήματα που ήρθαν στο φως ξεχωρίζει ένα γυναικείο, το μεγαλύτερο σε μέγεθος που βρέθηκε στις Κυκλάδες το οποίο βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ακολουθώντας την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων βρέθηκε στην κυριαρχία της Κρήτης, όπως φαίνεται και από το όνομα της μιας από τις τρεις ανεξάρτητες πόλεις του νησιού, της Μινώας. Η μυθολογία λέει ότι ο βασιλιάς Μίνωας εκτός από τη Κρήτη κυβερνούσε και την Αμοργό.Οι άλλες δυο πόλεις ήταν η Αιγιάλη και η Αρκεσίνη, που ιδρύθηκαν από Ναξιώτες αποίκους. Στη διάρκεια του 7ου αι. π.Χ. Σαμιώτες άποικοι εγκαταστάθηκαν στη Μινώα, με επικεφαλής το λυρικό ποιητή Σιμωνίδη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ιαμβογράφους.
Στη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. η Αμοργός έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Οι πόλεις της συνέχισαν να ασχολούνται με το εμπόριο και τα πολύτιμα πορφυρά αμοργινά υφάσματα διακινούνταν σε όλες σχεδόν τις τότε γνωστές αγορές.
Στους Ελληνιστικούς Χρόνους περιήλθε στο βασίλειο των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, για να περάσει λίγο αργότερα στους Ρωμαίους, οπότε και ανήκε στην επαρχία της Ασίας και χρησίμευε ως τόπος εξορίας.
Στον 9ο αι. μ.Χ. ιδρύθηκε το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Το 1207 περιήλθε στους Βενετούς και ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου, οπότε και κυβερνήθηκε από διάφορες οικογένειες. Το 1537 λεηλατήθηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και γενικά το νησί υπέφερε από τις πειρατικές επιδρομές τόσο, που πολλοί από τους κατοίκους αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια στη Νάξο και την Κρήτη. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 πήρε ενεργό μέρος και απελευθερώθηκε (1830) με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

 Η πανέμορφη πρωτεύουσα Χώρα (ή Αμοργός) βρίσκεται στη περιοχή του Κάστρου. Η Αμοργός (Χώρα) έχει 414 κατοίκους. Το λευκό χρώμα των σπιτιών, είναι  σε σχήμα κύβου, που απλώνονται αγκαλιασμένα το ένα με το άλλο γύρω από το κάστρο, οι ταράτσες με τα λουλούδια, οι θόλοι των εκκλησιών, οι ανεμόμυλοι στην κορυφή του λόφου, οι στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι, δίνουν την εικόνα μιας φρουριακής μεσαιωνικής πόλης.  

 
Αξιοθέατα αποτελούν

 

Α)Το τείχος με τις πολεμίστρες από το κάστρο που έχτισε το 13ο αι. ο Ιερεμίας Γκίζη για την προστασία του νησιού. Στην είσοδό του η εκκλησίτσα του Αγίου Γεωργίου.

Β)Ο πύργος του Γαβρά, στο κέντρο της Χώρας, είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού του 18ου αι. και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο στο οποίο στεγάζονται ευρήματα από ανασκαμμένες θέσεις της περιοχής. Αξίζει να δείτε τα αρχαία γλυπτά και τις επιγραφές. Στη Χώρα υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους αξιοσημείωτες είναι η Κιαρά Ελεούσα, με την εικόνα της Παναγίας, ο Αγιος Θαλελαίος, ο Αγιος Θωμάς, ο Σταυρός, η Μητρόπολη και οι Αγιοι Πάντες. Επίσης το πρώτο γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση του 1821.

Γ)Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Είναι το σημαντικότερο μνημείο -στα Βόρειο Ανατολικά της Χώρας - χτισμένο σε βράχο, 300 μ. πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου. Πρόκειται για ένα πολυώροφο και απρόσβλητο από κάθε μεριά κτίσμα, που ονομάστηκε μοναστήρι του ενός τοίχου. Το μοναστήρι ίδρυσε, σύμφωνα με μια παράδοση, ο αυτοκράτορας Αλέξιος  Κομνηνός  Β' το 1088, όταν έφτασε εκεί με θαυματουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας, την οποία τον καιρό της Εικονομαχίας είχε στείλει μια γυναίκα από το Χόζοβο της Μικράς Ασίας. Εικάζεται όμως πως το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από μοναχούς της Παλαιστίνης και ανακαινίστηκε αργότερα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α'. Εκτός από την εικόνα της Παναγίας (που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά) φυλάσσονται στο μουσείο - σκευοφυλάκιο του μοναστηριού εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με λιτανεία σε όλο σχεδόν το νησί. Στην είσοδο του μοναστηριού βρίσκεται εντοιχισμένο το οικόσημο του Σανούδου. Σύμφωνα με την παράδοση, που ακόμα αφηγούνται οι ντόπιοι, η ίδρυση του μοναστηριού οφείλεται σε θαύμα. Η εικόνα της Παναγίας έφτασε μέσα σε μια βάρκα, στην οποία έκαιγε ένα φως, πράγμα που αρχικά φόβισε τους κατοίκους πως πρόκειται για πειρατικό πλοίο. Όταν όμως πλησίασαν και είδαν την εικόνα, αποφάσισαν να χτίσουν εκκλησία στην ακτή και να την τοποθετήσουν. Όμως οι εργασίες που έκαναν δεν προχωρούσαν, αφού ότι έχτιζαν την ημέρα, το βράδυ γκρεμιζόταν. Τότε ένας ιερέας γονάτισε και προσευχήθηκε και καθώς ύψωσε τα μάτια του αντίκρισε πάνω στον απότομο βράχο κρεμασμένο σε ένα καρφί το σακίδιο ενός εργάτη. Θεώρησε το σημείο συμβολικό και άρχισαν να χτίζουν στον απότομο βράχο την εκκλησία της Παναγίας, που αποτέλεσε και το παλαιότερο τμήμα του μετέπειτα μοναστηριού. Το καρφί λέγεται πως έμεινε στη θέση του 900 χρόνια.

Στα βόρεια της Χώρας, στην περιοχή Τερλάκι,αξιόλογα είναι τα ερείπια ελληνιστικού πύργου. Παρόμοια λείψανα διατηρούνται και στο Ρίχτι. Στα νότια της Χώρας - μια ώρα περίπου - βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, με πηγή από την οποία ανάβλυζε «αγίασμα» και λειτουργούσε υδρομαντείαοντά υπάρχουν ερείπια του βενετσιάνικου πύργου.

 

 Αιγιάλη

 

Βρίσκεται στη Βόρειο Ανατολική πλευρά του νησιού (500 κατοίκους περίπου) και αποτελείται από τρία κατάλευκα χωριουδάκια - Λαγκάδα, Θολάρια, Ποταμό - και ένα μικρό επίνειο, όπου τα πλοία αποβιβάζουν τους επισκέπτες, αφού η συγκοινωνία της περιοχής διεξάγεται ευκολότερα από τη θάλασσα.
    

 

Αξιοθέατα αποτελούν

Α)Κοντά στα Θολάρια, τα κατάλοιπα από την αρχαία ακρόπολη της Αιγιάλης (λείψανα τείχους, βάσεις αγαλμάτων),στο ύψωμα Βiγλα,

Β)Οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας της  Επανωχωριανής, στη Λαγκάδα. η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στα Θολάρια,  η εκκλησία της Ανάληψης, στον Ποταμό.

 

 

Αρκεσίνη

 

Βρίσκεται στα Νότια του νησιού όπου και απλώνονται τα χωριά της Κάτω Μεριάς (Λεύκες, Βρούτσης, Καλοφάνα). Έχει παραδοσιακά σπίτια και στενά δρομάκια. Τριγύρω καλλιεργούνται αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα. Διατηρεί το όνομα της μιας από τις αρχαίες πόλεις του νησιού. Έχει 218κατοίκους.
 

 

Αξιοθέατα αποτελούν

Α)Ερείπια της αρχαίος Αρκεσίνης συναντάμε στην τοποθεσία Καστρί (υπάρχουν τμήματα τείχους, τάφοι, και κατάλοιπα σπιτιών).

Β)Κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας διατηρούνται τα ερείπια ελληνιστικού πύργου, που οι ντόπιοι αποκαλούν Πύργο του «Χωριού», κοντό στον οποίο ανακαλύφθηκαν και ίχνη αρχαίας δεξαμενής.

 

 

Γύρω Νησιά

Η Αμοργός περιβάλλεται από ερημονήσια, στα οποία μπορείτε να πάτε με βάρκα ή με ναυλωμένο καΐκι. Στα Νότιο Δυτικά το νησάκι Ανυδρο  στα Nότιo Ανατολικά του η Κύνουρος  και η Λεβίθα  Στην αρχαιότητα η Λεβίθα ήταν κατοικημένη και μάλιστα τη Ρωμαϊκή Εποχή χρησίμευε ως τόπος εξορίας. Λίγο έξω από τον όρμο της Αιγιάλης είναι το νησάκι Νικουριά, με το εκκλησάκι της Παναγίας Νικουριανής.

 

 

 

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

Αστυνομία

   22850 71210

Λιμεναρχείο

   22850 71259

Πρώτες βοήθειες

   22850 71207

 

 

 

Ξενοδοχεία

Εστιατόρια

Καφετέριες

Καταστήματα

Προσφορές

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Χορηγοί
Forum
Δικτυακοί Τόποι

Πελάτες μας

Τεχνικές Πωλήσεων

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

 

Web Hosting

Κατασκευή web site
Banner Διαφημιστικά
Μηχανές αναζήτησης
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Συμβουλές Επιτυχίας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS


Μαντινάδες
Αστεία-Ανέκδοτα
Ευκαιρίες

Χάρτης Ελλάδος
Μαγειρική

Κοσμήματα
Ονομαστικές Εορτές

Μοναδικές Φωτογραφίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Του κόσμου τα παράξενα

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Λιμουζίνες
Ακίνητα
Ξενοδοχεία
Ταξίδια
Αγγελίες

Προκάτ